Σαμοθράκη

Tο «νησί των Μεγάλων Θεών»

Σαμοθράκη

Το νησί των μεγάλων θεών

Η Σαμοθράκη – το νησί του Αιόλου κατά τη μυθολογία- ξεπροβάλλει μέσα από το Θρακικό πέλαγος, στεφανωμένη από τον υψηλότερο ορεινό όγκο του Αιγαίου, το επιβλητικό όρος Σάος. Σύμφωνα με τον Όμηρο, από εδώ παρακολουθούσε ο θεός Ποσειδώνας την εξέλιξη του Τρωϊκού Πολέμου. Το ιερό βουνό της αρχαιότητας με τις άγριες κορυφές (υψηλότερη το Φεγγάρι στα 1611μ)∙ οι βοτσαλωτές ακρογιαλιές∙ τα τρεχούμενα νερά∙ η ανέγγιχτη φύση∙ οι ξακουστές ιαματικές πηγές∙ οι μοναδικές αρχαιότητες και μια Χώρα – στολίδι, συνθέτουν τη γοητεία του μυστηριακού αυτού τόπου.

Αξίζει να δείτε...

Νησί συνώνυμο της ιστορίας…

Το ιερό των Μεγάλων Θεών, αφιερωμένο στη λατρεία και την τέλεση των μυστηρίων των Μεγάλων Θεών (Κάβειρων). Η θρησκευτική δραστηριότητα στον χώρο διήρκεσε από τον 7ο αι. π.X. έως τα τέλη του 4ου αι. μ.Χ. Από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου ξεχωρίζει το Πρόπυλο του Πτολεμαίου B’, αφιέρωμα του Αιγυπτίου βασιλιά στους Μεγάλους Θεούς (285-281 π.X.), ο Ιερός Κύκλος, κυκλικός χώρος για όρθιους θεατές (τέλη 5ου-αρχές 4ου αι. π.X.), το τετράγωνο αναθηματικό μνημείο του Φιλίππου του Αριδαίου και τουΑλεξάνδρου Δ’ (323-316 π.X), το Ανάκτορο, όπου γινόταν η μύηση στον πρώτο βαθμό των Μυστηρίων (1ος αι. μ.X.), ο Θόλος της Αρσινόης (Αρσινόειον), αφιέρωμα στους Μεγάλους Θεούς (288-281 π.X.), το Τέμενος, μεγάλο μαρμάρινο κτίριο με κεντρική θέση στη λατρεία των Μεγάλων Θεών (περίπου του 340 π.X.), το Ιερόν, όπου τελούνταν η Εποπτεία (ο δεύτερος βαθμός μύησης, 325-150 π.X.), η Στοά, που εξυπηρετούσε τη στέγαση των επισκεπτών του ιερού (α΄ μισό του 3ου αι. π.X.) και το Μνημείο της Νίκης, όπου ήταν τοποθετημένο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, πάνω σε πλώρη πλοίου (πρώιμος 2ος αι. π.X.).

Αξίζει ακόμη να επισκεφτείτε...

Παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού

– Το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 25510-41.474), με σημαντικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο και το αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης.
– Την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, του 5ου-6ου αι., από την οποία σώζονται ελάχιστα ίχνη θεμελίωσης.
– Τις μεσαιωνικές οχυρώσεις των Γατελούζων (1431-1433). Οι πύργοι δεσπόζουν σε ύψωμα με θέα στη θάλασσα.
– Άξιο λόγου είναι το Δάσος του Μαρτίνη με υπεραιωνόβιες βελανιδιές – απλώνεται πάνω από τα Θέρμα και τους Καρυώτες – κατάλοιπο των μεγάλων δρυοδασών που κάλυπταν κάποτε ολόκληρο το νησί.

elEL
Μετάβαση στο περιεχόμενο